hétfő szeptember 22 2014

Lisztharmat

Egyszer csak megjelenik a ” világos por” – szobanövények betegségei.

lisztharmat LisztharmatHa egy napon azt tapasztaljuk, hogy az ablakpárkányon álló legszebb begónia vagy krizantém levelén különös foltok jelennek meg, ne próbáljuk meg lekefélni őket, mert az egész növényt károsíthatjuk. A lisztharmatot elsősorban a zöld növényrészeken megjelenő lisztszerű, vagy szürkés rétegről ismerhetjük fel. A betegség leggyakrabban az alacsony páratartalmú helyiségben álló növényeket, ezek közül leginkább a már egyébként is legyengülteket támadja meg.

A lisztharmat egy igen káros gombacsalád tagja, amely számtalan különböző növényt támadhat meg. Fellépése járványszerű, hiszen rendkívül gyorsan szaporodik és terjed. A lisztharmatgombák mindig a növény felszínén élnek, de nem mindenhol érzik jól magukat. Különösen kedvelik a begóniát, a hortenziát, a cikláment, a fokföldi ibolyát, a cserepes krizantémot és a kutyatejféléket. A beteg növény csak azonos, vagy vele közeli rokonságban élő növényeket támad meg.

A növényekben tett károk mértéke különböző lehet. Olykor csak külsődleges jelek észlelhetőek, de a növény akár el is pusztulhat. Ha ugyanis a gomba kiszívja a sejtnedveket, a növény valóban elszáradhat. A lisztharmatot hatékonyan megelőzhetjük, ha a szobanövényeket rendszeresen lezuhanyoztatjuk előzőleg felforralt, majd szobahőmérsékletűre hűtött vízzel. A lisztharmat-megbetegedésekre érzékeny növények köré érdemes a fűszerként jól ismert bazsalikomból (Ocimum basilicum) ültetni néhány tövet. Egyrészt szárított leveleikkel levesek, sültek, pácok és mártások ízesíthetők, és még pikáns ízű szörp és üdítőital is készíthető a bazsalikomból, másrészt ez a növény gátolja a lisztharmat fertőzés terjedését.

A lisztharmat leküzdése nemcsak hosszadalmas, de nehéz feladat is. Némi szerencsével és kitartással mégis jó eredményeket érhetünk el. Ha a növényeket csak kis mértékben támadta meg a fertőzés, tavasszal vágjuk le és égessük el a beteg részeket. Az egész növényt permetezzük be zsurlóteával, ami üzletekben megvásárolható, sőt mi magunk is elkészíthetjük. Gyűjtsük össze a zsurlót és készítsünk belőle forrázatot. A kezelést több alkalommal ismételjük meg. Komolyabb fertőzés estén kezeljük vegyszerrel a növényt.

HOZZÁSZÓLÁS