hétfő szeptember 15 2014

Fűtésszámla csökkentés – gázkazánok I.

fűtés01 Fűtésszámla csökkentés – gázkazánok I.Itt van az ősz, hullanak a sárgult levelek – és ezzel együtt egyre nagyobb számokat látunk a gázszolgáltatók sárga csekkjein. Fűteni muszáj. Nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, mint a trópusokon élők: nekik nem kell költeniük nagykabátra, fűtésre.

Az egyre emelkedő energiaárak és az egyre kevesebbet érő fizetésünk miatt nekünk magyaroknak minden megspórolt köbméter gáz számít. Egy mai magyar minimálbér 50-100%-át is elérheti a havi fűtésszámla – attól függően, hogy mekkora lakást, házat kell melegen tartani. Sajnos nagyon sok család számára ez a költség már elviselhetetlen terhet jelent. Hogyan lehet minimalizálni a költségeket?

Első lépésként a kazán állapotát vizsgáljuk meg. Ha a kazánunk még őrlángos, fix teljesítményű égővel felszerelt fűtőkészülék, akkor ezt cseréljük le! Egy régi típusú őrlángos kazán egy év alatt elpazarolja, kiengedi a kéményen egy új, korszerű kazán árát!

Ezen kívül a biztonság – széndioxid kibocsátás, égéstermék visszaáramlás, stb – sem elhanyagolható kérdés! Bele lehetne menni a „márkaháborúba”, hogy melyik gyártónak a készülékét érdemes megvenni, de nem erre kell alapvetően figyelni.

Egy 24 kW-os kombit – a fűtésen kívül a melegvizet is biztosítja – már 110-120.000 Ft-ért meg lehet venni. Ezekben nincs őrláng, elektronikus gyújtással és lángőrzéssel vannak ellátva, így csak ezzel akár kb. 0,5 m3/nap gázt takaríthatunk meg.

HOZZÁSZÓLÁS